• foto-skoly1
loading...

V týdnu před vánočními prázdninami se žáci druhého stupně ZŠ kpt. Jaroše, Trutnov ponořili do nevšedního týdne plného kreativity a poznávání známých i méně běžných tradic. V pondělí se žáci seznamovali s tématem během vyučovacích hodin. Učitelé je uváděli do světa různorodých tradic domácích i zahraničních a připravili tak půdu pro nadcházející zážitky. Následovala dvoudenní štafeta workshopů, na kterou se žáci těšili. Nabídka byla pestrá a zaměřená na různé aspekty tradic.

Rukodělné aktivity: Výroba vánočních dekorací přilákala hlavně kreativní žáky. V rukou mladých tvůrců vznikaly unikátní kousky. Ostatní si mohli vyzkoušet upéct netradiční vánočku.

Výtvarné aktivity: Kreslení, malování a tvoření výtvarných děl inspirovaných tradicemi nabídlo žákům možnost vyjádřit vlastní představy a vnímat tradice skrze umělecký pohled.

Dramatizace: Skupiny žáků se chopily divadelních scén a oživily tradiční příběhy. Dramatizace rozvíjela nejen herecké dovednosti, ale také umožnila vnímat tradice prostřednictvím hry.

Návštěva tradiční výroby: Exkurze do místních i okolních dílen odkryla tajemství tradiční výroby vánočních ozdob a žáci tak mohli ocenit hodnotu ruční práce.

Další: návštěva kostela či procházka po Trutnově.

Čtvrtek patřil ohlédnutí za workshopy, které žáci během dvou dnů navštívili. Navzájem si ve své kmenové třídě sdělili, co zažili a co nového se dozvěděli. Měli jedinečnou šanci prozkoumat, porovnat a osvojit si zvyky, které obohacují naši kulturu.

Velkým benefitem celého týdne bylo setkání žáků napříč třídami a ročníky, což dělá zážitky z workshopů ještě vzácnější. Mladší žáci navštívili druhou budovu ve Školní ulici, kde mají své kmenové třídy osmé a deváté ročníky. Děti byly se zážitkovým týdnem velmi spokojeny, cenily možnost volby vlastních workshopů a netradiční přístup k výuce. I učitelé vyjádřili radost z kreativního způsobu výuky, který jim umožňuje připravit lekce tak, aby byly pro žáky atraktivní a inspirující. Další zážitkový týden je naplánovaný na měsíc duben, tentokrát na téma Země.

Odkaz na fotogalerii ZDE.

 

text: Mgr. Schierlová Jana, garant akce

foto: garanti jednotlivých workshopů

Back to top