V úterý 7. 5. 2024 se třídy 7. B a 7. C vypravily do Vrchlabí, kde se zúčastnily programů „ptáci Krkonoš“ a „jarní květena“.

V průběhu programu zaměřeného na ptáky Krkonoš jsme se dozvěděli informace o ochraně ptactva, o dělení ptactva podle biotopů a o ptačích hlasech. Při procházce v zámeckém parku ve Vrchlabí jsme pozorovali např. sýkoru koňadru, sýkoru modřinku, drozda zpěvného, pěnici černohlavou, holuba hřivnáče, kosa černého nebo králíčka obecného.

V zámeckém parku jsme také poznávali jarní rostliny. Zjistili jsme, které rostliny jsou léčivé, které se hodí např. do salátů, a které jsou jedovaté. Prohlédli jsme si parazitickou rostlinu, podbílek šupinatý. Poznali jsme rozdíly mezi kakostem lučním a kakostem smrdutým. Podívali jsme se do genofondové zahrady, kde je pěstováno více než 150 druhů rostlin, včetně endemických druhů a glaciálních reliktů. Viděli jsme např. endemický keř, jeřáb sudetský. Genofondová zahrada slouží např. k uchování druhů rostlin jako krajní forma záchrany v případě neodvratného zániku v přírodě.    

Odkaz na fotogalerii ZDE.

text a foto: Mgr. Voplatková Petra, učitelka přírodopisu

Back to top